Aracınızın Yaz Bakımını Yaptırmayı Unutmayın
Yaz ayında hava sıcak olduğundan aracımızda en gerekli olan şey klima sistemidir. Kış ayında şehir içi kullanımlarda gerek egzos gazlarından gerekse hava kirliliğinden ötürü klima sisteminin içinde bulunan ve dışardaki havayı içeri alırken temizleyen polen filtresi kirlenmiş olur. Bu da klimada verimsizliğe yol açar. Bu nedenle yaz ayına girerken polen fitresinin değişmesi gerekmektedir.Ancak bu periyodik bakımın, aracın tüm gereksinimini tamamen kapsamayacağını bilmeniz önemlidir. Ayrıca 20.000 km bakımı öncesinde ilk dönemde ve sonrasında, bir bakımla başka biri arasında rutin bakım ve sıvıların tamamlanması, lastik basınç kontrolü gibi sıradan bakım işlemlerinin yapılması gereklidir. Her bakım esnasında programlanmış olana ilave olarak başka parça değişimleri veya onarımlarına ihtiyaç çıkarsa bunlar müşterinin onayı ile gerçekleşebilir.
Bilmeniz Gerekenler,
Hava filtresi temizliği: Yazın hava yeterince sıcaktır. Bu nedenle motorun soğumaya daha çok ihtiyacı vardır. Motorunuzun gücünde ve performansında bie şey kaybetmek istemiyorsanız hava filtresi değişimi şarttır. Eğer hava filtremiz kirli ve tıkanmış olursa motora temiz hava girmez bu nedenle aracımızın çekişinde ciddi sıkıntılar meydana gelebilir ve motorda arızaya yol açar. Bunların önüne geçmek için kış mevsiminden yaz mevimine veya yaz meviminden kış mevsimine geçerken hava filtresinin değişmesi gerekmektedir.
Kışın motor bakımı şu şekilde yapılmaldır
Araçlara yazlık ve kışlık olmak üzere yılda en az iki kere bakım yapılması gerekirken, özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Motor gücünü standartların altına inmesini engellemek için motor bakımı çok önemlidir.Bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zararlar verebildiğini ifade eden uzmanlar, bakımsız aracın sürücü ve sürüş güvenliğini de olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, kışlık bakımı yapılmayan araçta performansın düştüğünü, yakıt sarfiyatının arttığını belirterek, bakımsız aracın sahibine çıkardığı masrafın bununla sınırla kalmadığını ifade ediyorlar. Uzmanlara göre, kışlık bakım yapılmaması halinde araç sabahları geç çalışıyor ya da çalışmayabiliyor. Örneğin aracın motor suyuna antifriz konulmaması sonucu soğuk havalarda motor suyu donabiliyor. Bu da motorda en az 4-5 bin liraya mal olabilecek arızalar çıkarabiliyor. Bir başka deyişle sürücüler 200-300 lira masraftan kaçayım derken, 4-5 bin liralık faturalarla karşılaşmak zorunda kalabiliyorlar.
Bilmeniz Gerekenler,
Kış aylarında aracın yerle tek temasını sağlayan lastiklerin mutlaka kış mevsimine uygun lastik olmasına ve lastik basıncının hava şartlarına uygun hale getirilmesine güvenliğimiz açısından çok dikkat etmeliyiz.